fbpx

Kunstenaar Daniel Martin

In zijn recente werk toont kunstenaar Daniel Martin
portretten van mensen waarbij het gelaat niet volledig is geschilderd. Gezichtsdelen lijkt te verdwijnen in de verf. Martin zoekt altijd naar nieuwe vormen en zet zelfs geregeld het mes in zijn kunst.

Samen met op straat gevonden materialen maakt hij met de flarden van een schilderij een geheel nieuw kunstwerk. Voor de kunstenaar is het hoofd het begin en het einde van een universum: de plaats waar alles gebeurt en de realiteit ontstaat. In zijn portretten krijgt imperfectie altijd een plek. Imperfectie, zoals de vergroeiing aan een boom. De gezichten lossen op, of keren terug, in de chaos van de natuur. Het levert een verontrustend beeld op.

Martin, wiens ouders in een museum werkte, groeide op met heel veel inspiratiebronnen maar blijft zich, zo zegt hij, nog elke dag beïnvloeden.

kunstwerk Kunstenaar Daniel Martin
kunstwerk Kunstenaar Daniel Martin

Een werk volledig ontleden daar geloof ik niet in. Iedereen kijkt er toch anders naar en heeft een andere interpretatie en waarheid"

Kunstenaar Daniel Martin
Bekijk collectie

de schending van het aangezicht

De toeschouwer wordt bewust uit zijn ‘comfort zone’ gehaald

Samen met op straat gevonden materialen maakt hij met de flarden van een schilderij een geheel nieuw kunstwerk. Het werk van Daniel Martin typeert zich door robuuste materialen, afgewisseld met fijn-geschilderde portretten. In zijn huidige werk zoekt hij naar eigenschappen van materie. De portretten en sculpturen hebben geen definitieve vorm en bezitten verschillende realiteiten over hoe ze kunnen worden waargenomen.

De schilderijen worden daardoor meer wandobjecten. De toevoeging van abstracte vormen in hout en andere materialen in combinatie bij zijn portretten geeft een gevoel van ambacht. De ambacht van gelaagdheid en ruwheid geven een doorkijkje naar zijn portretten en de kunde van Daniels studies van het gezicht.

Opleidingen: Daniel Martin

(geboren in Leiden – 1982) is opgeleid als kunstenaar aan de Vrije Academie in Den Haag en de Mix Academy in Amsterdam. Zijn kunstwerken zijn te zien in Cuba, Den Haag, Mexico, New York, Leiden en Oudewater.