fbpx
vrijdag, 19 juli 2019

Groot artikel in het AD over de zomerexpositie Delfts blauw!

Kunst rond Delfts blauw in de Oudewaterse Galerie Sille
De zomerexpositie in de Oudewaterse Galerie Sille heeft als thema ‘Delfts blauw’. Zo’n 200 kunstenaars stuurden werk in. Tamara Sille selecteerde er 45 om de hele zomer te exposeren.

Artikel: Gijs Kool Foto: FRank de Roo – 19 juli 2019 AD Groene Hart

Het is inmiddels een vaste traditie: galeriehoudster Tamara Sille verzint een thema, waarna kunstenaars vanuit haar vaste kunstenaarsgroep en ook van buiten deze ‘stal’ aan de slag gaan.

In de afgelopen jaren waren de thema’s ‘Peper’ en ‘Lucht’. Dit jaar ontdekte Sille het nieuwe werk van de kunstenares Katinka Krijgsman uit Egmond. Zij schilderde de afbeeldingen van vrouwen die vis eten of karnemelk drinken uit een kan aan het strand. Krijgsman legde het vast op extravagant grote borden en deed dit in Delfts blauw.

,,Toen wist ik direct wat het thema moest worden”, legt Sille enthousiast uit. Over het aantal inzendingen bij haar thema heeft Sille niets te klagen; dat zijn er elk jaar weer meer. ,,Het is leuk om de parels eruit te vissen. De kunstenaars moeten telkens weer nieuw werk maken, maar weten vaak in hun eigen stijl te werken rondom het thema.”

Toch kneep Sille hem even toen de kunstwerken binnendruppelden. ,,Dit wordt een overkill aan alleen blauwe schilderijen”, dacht ze angstig. ,,Maar het viel mee. Kijk bijvoorbeeld naar het werk van Yvonne Zomerdijk, die de reiger en meerkoeten maakte.”

Sille verwijst naar het schilderij Unforgettable blue van de kunstenares, waarbij de vogels op Delfts blauw beschilderde vazen staan, maar waarbij ook veel andere kleuren zijn gebruikt voor de varens en bloemen. De vleugels van de reiger zijn uiteraard ook blauw: Delfts blauw.
Bloementooien
De expositie is vier weken geleden geopend en volgens Sille zijn de reacties van de bezoekers enthousiast. Sille vertelt dat vooral het werk van Saskia Hoeboer – met realistische kleine bustes – en Jenny Boot – fotografie – erg populair zijn.

Ook geliefd is het werk van de Amsterdamse chirurg Samuel Dejong, die een kever op schaal namaakte met Delfts blauwe schilden, een gouden lijf en spiegelende vleugels. ,,Hij is zich steeds meer aan het ontwikkelen als kunstenaar.”

De kunstenaar uit het Groene Hart die door de selectie van Sille kwam, is de Reeuwijkse Coby Schot. Zij maakte portretten van vrouwen met op hun hoofden pompeuze bloementooien.

De enorme diversi­teit aan kunstwer­ken rondom hetzelfde thema, dat is wat ik juist zo leuk vind

Tamara Sille
Ook uit het Groene Hart afkomstig is fotograaf Barend Houtsmuller, die tot voor kort in Woerden woonde, maar nu in Amsterdam is neergestreken. Zijn werk met naakte dames, vaak omsluierd door doorzichtige doeken, is in een bijzondere kleur blauw gemaakt voor deze tentoonstelling.

De Delfts blauwe vazen kregen van kunstenaar Hans Withoos een andere benadering. Hij liet de vaas, inclusief mooie witte tulpen, kapot kletteren en fotografeerde precies het moment dat de scherven er letterlijk vanaf vliegen. ,,Een van zijn voorvaders was een schilder. Die schilderijen heeft Withoos achter zijn eigen foto’s in een laag aangebracht, waar door deze het decor vormen waarin de blauwe vazen vallen”, legt Sille uit.

Parkieten
Kunstenaar Withoos had zijn werk overigens al af voordat het thema Delfts blauw überhaupt bedacht was. Dus hij kon, per toeval, zijn werk tussen de andere werken hangen omdat in zijn werk veel Delfts blauwe vazen voorkomen.

Op een van de foto’s zit een handvol parkieten op de vazen te poepen. Deze blauwe vazen komen uit een museum en tijdens het fotograferen van de vogels heeft Withoos andere vazen met dezelfde afmetingen gemaakt. ,,Later heeft hij die lagen weer op elkaar geplakt in de foto”, legt Sille uit. De werken van Withoos hebben succes in Oudewater. Na drie weken kon Sille al drie grote foto’s van Withoos inpakken in dik beschermfolie om naar de klanten op te sturen.

Over beschermfolie gesproken: fotograaf Jenny Boot fotografeerde haar model op drie manieren in verpakkingsmaterialen met uiteraard Delfts blauwe elementen.

Ze deed dit met zowel zacht, bijna doorschijnend verpakkingsmateriaal, als met honderden losse piepschuim bolletjes. Het model heeft roodgestifte lippen en een koord om haar gezicht. De kleur? Delfts blauw.

Het allermooiste kunstwerk in haar grote galerie in Oudewater kan en wil Tamara Sille niet aanwijzen. ,,De enorme diversiteit aan kunstwerken rondom hetzelfde thema, dat is wat ik juist zo leuk vind.”

Kunstenares Anouk van Tetering maakt ook foto’s. Zij besprenkelde witte tulpen en een paardenbloembol met blauw pigment. Ze studeerde aan de Rietveldacademie en exposeert sinds 2018 bij Art Miami, Londen, Parijs, Miami en New York. ,,En tegenwoordig dus ook in Oudewater”, zegt Sille met gepaste trots.

De verkoopexpositie met werken van 45 verschillende hedendaagse kunstenaars is de hele zomer te zien in Galerie Sille in Oudewater.


Groot artikel in het AD over de zomerexpositie Delfts blauw!Terug naar overzicht
Deel bericht
Groot artikel in het AD over de zomerexpositie Delfts blauw! Sfeer Groot artikel in het AD over de zomerexpositie Delfts blauw!

Openingstijden

Donderdag 10:00 -17:30
Vrijdag 10:00- 17:30
Zaterdag 10:00 – 16:00
Zon t/m woe op afspraak

Gesloten op Koningsdag

Iets moois gezien? Laat het weten of reserveer vrijblijvend online! We zijn 7 dagen per week bereikbaar.

Maak gebruik van onze bezorgservice en de mogelijkheid om een kunstwerk vrijblijvend en kosteloos een aantal dagen uit te proberen.

Contact

Sille Gallery
Goudsestraatweg 8
3421 GJ Oudewater

Tel: 0348 – 748 115
Mail: info@sillegallery.com
WhatsApp: 06 526 423 44

Even binnenkijken >>

Adres
Galerie bezoeken in Oudewater