Hans Withoos

Kunstenaar Hans Withoos staat bekend als ‘fotografisch schilder’ die zijn werken laag voor laag opbouwt en letterlijk met nieuwe media schildert. Zijn fotografie wordt gekenmerkt door kleurrijke beelden vol fantasie met een excentrieke esthetiek.

Voor de serie ‘Withoos meets Withoos’ heeft de fotograaf de geschilderde stillevens en stadsgezichten van zijn beroemde voorvader Matthias Withoos samengevoegd met zijn eigen eigentijdse, surrealistische beelden. Withoos gebruikt de symboliek vanuit de zeventiende-eeuwse schilderijen en brengt deze oude werken tot leven door de vissen, bloemen, vogels en modellen toe te voegen.

Die symboliek vertaalt hij naar zijn hedendaagse fotografie. Zo staat de tulp voor het verlangen naar roem en voor overdadige rijkdom. De citroen voor zure liefde en valse vriendschap, honing voor de zoete smaak van een zoen. In water vinden we de symboliek terug van alles wat stroomt: emoties, onze diepste gevoelens en ons onderbewustzijn.

kunstwerk Hans Withoos
kunstwerk Hans Withoos

Reality is nothing but your own imagination"

Hans Withoos
Bekijk collectie

Fantasierijke, excentrieke taferelen

Symboliek van toen in hedendaagse vorm gegoten

Hans geniet internationale bekendheid en maakte spraakmakend werk voor balletgezelschap Introdans en Stichting Orange Babies. Onlangs verscheen het boek ‘Photographic Paintings’ met een overzicht van het veelzijdig en kleurrijk oeuvre dat de fotograaf in 30 jaar heeft opgebouwd.

Withoos studeerde cum laude af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg met als specialisatie textielvormgeving en fotografie als tweede vak. Winnaar van de International Color Awards in Miami in 2018.