fbpx

Samuel Dejong – Gekleurde wandobjecten met insecten

Samuel Dejong heeft een uitgebreide achtergrond in de medische wetenschap als patholoog, chirurg en oncoloog. Hij richt zich nu, als autodidact volledig op het kunstenaarschap.

Hij heeft zich een periode deels beperkt tot abstractie en de primaire kleuren rood, geel en blauw. De monotone kleur maakt de statische en toch beweeglijke vorm krachtiger. GeĆÆnspireerd door kunstenaars zoals Klein, Newman en Kelly uit de twintigste eeuw, werkt Samuel Dejong met abstracte kaders, vormen en figuratieve elementen.

Met zijn chirurgische precisie maakt hij o.a. gedetailleerde insecten. Deze zijn zeer nauwkeurig uitgevoerd in diverse materialen en voegt deze in zijn abstracte vormen. Hij zoekt naar een harmonieus geheel. Speelt met symmetrie, a-symmetrie, kleur, vlakken en details. De insecten ogen fragiel, tegelijkertijd staan ze sterk en onverwoestbaar in hun kleurvlak.

Lees het artikel in het AD van 22-04-2020 Chirurg De Jong ruilt scalpel in voor leven als kunstenaar

kunstwerk Samuel Dejong – Gekleurde wandobjecten met insecten
kunstwerk Samuel Dejong – Gekleurde wandobjecten met insecten

Alleen met een open geest, zonder vooroordelen, kan men iets wat voorheen onmogelijk leek, tot kunst verheffen"

Samuel Dejong – Gekleurde wandobjecten met insecten
Bekijk collectie

Kunstenaar Samuel Dejong wil het ontwaken van het bewustzijn stimuleren met kunst.

De insecten: o.a. kevers, mieren en vlinders waren zijn eerste inspiratiebron

In zijn sculpturenserie ā€˜Anatomia Blue Heritageā€™ wil Samuel Dejong de transformatie van insecten een stapje verder brengen. Daarbij is hij geĆÆnspireerd door de Franse kunstenaar Daniel Marot die de stijl van Lodewijk XIV vanuit Frankrijk naar Nederland bracht.

Op zoek naar de inspiratie in de geschiedenis laat de autodidactische Dejong zich inspireren door De Stijl, Nouveau Realisme, biomorfisme en surrealisme. Dejong streeft naar harmonie en evenwicht in een wereld vol chaos om iets te creƫren waar vrede heerst.