fbpx

Textielkunst van Irene van Vliet

Irene van Vliet schildert met garens. Ze is een po├źtische verhalenverteller en tovert met de Jacquard textieltechniek prachtige wandtapijten. In haar fantasierijke en kleurrijke ontwerpen wordt er een decoratieve magische wereld gecre├źerd.

Innovatie en traditie komen samen en bieden een gevoel van rust en geborgenheid bij textielkunstenares Irene van Vliet. Het is een langdurig ambachtelijk proces dat vooraf gaat aan de realisatie van een textielproduct. De grote geweven wandkleden zijn ontstaan uit haar natuurfotografie, tekeningen en haar schilderijen.

Van Vliet begeleid met haar textielkennis het proces van haar ontwerpen naar de vertaling in het juiste materiaal, kleurgebruik en nieuwe weeftechnieken.

kunstwerk Textielkunst van Irene van Vliet
kunstwerk Textielkunst van Irene van Vliet

Voor mij is de schoonheid van de natuur een voortdurende beweging van licht, kleur en vorm; in mijn werk probeer ik deze momenten stil te leggen"

Textielkunst van Irene van Vliet
Bekijk collectie

Vanuit autonome concepten naar een vertaling van textielkunst

Woven Wonders

Een droom voor Irene van Vliet kwam uit toen ze haar eigen textiellijn uitbracht genaamd Woven Wonders.
Diverse wandkleden zijn vervaardigd in het Textielmuseum in Tilburg

Studies

1989/ 1991 Atelier National dÔÇÖArt Textile (ANAT), Parijs.
1984/ 1989 Postacademie textieldesign
1984/ 1989 Design Academy, Eindhoven. Afstudeerrichting: Mens en Identiteit
1983/ 1984 Kunstacademie, Tilburg. Eerste Graad Beeldende Vorming

Woven Wonders

De Woven Wonders lijn onderscheidt zich door unieke jacquard geweven ontwerpen die ik toepas op wandkleden, grands foulards en kamerschermen. De kleden, geweven met verschillende soorten garens in de jacquard techniek, worden geproduceerd door het Textielmuseum. Kleur, dessin en tactiliteit komen samen in een unieke vorm. Wandkleden zijn als schilderijen en hebben als toegevoegde waarde de akoestische verbetering in interieurs.

Inspiratiebron

“De natuur is voor mij de belangrijkste inspiratiebron. Ik houd van de veelzijdige decoratieve elementen die voorkomen in bomen en bloemen maar ook de visuele prikkeling en rust die de natuur mij geeft. Ik fotografeer en schilder de natuur om deze beelden vervolgens┬á te vertalen naar mijn textielontwerpen voor Woven Wonders”.